Categorie op Nieuws

Keuzehulp bij het afsluiten van een scooterverzekering

Heeft u een scooterverzekering nodig? Dan is het goed om hier even over na te denken. Want als u voor de juiste dekking en de juiste inhoud zorgt, dan gaat u een stuk zelfverzekerder de weg op. Het afsluiten van een scooterverzekering is minder ingewikkeld dan het afsluiten van een autoverzekering, maar er zijn nog steeds een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. De onderstaande informatie helpt u dan bij het maken van de juiste keuzes en het vinden van de beste scooterverzekering voor u.

Keuze 1: de scooterverzekering met de juiste dekking

U kiest eerst een basisverzekering uit voor uw scooter en deze geeft u daarna invulling. U heeft dan drie keuzes en deze bepalen welke dekking u ontvangt. Denk na over de dagwaarde van uw scooter en de leeftijd om zo te bepalen welke dekking u nodig heeft. De drie opties die u heeft worden hier in het kort behandeld.

1. Een WA verzekering

Als u met uw scooter de weg op wilt, dan heeft u minstens een WA verzekering nodig. Deze verzekering is het goedkoopste en de dekking is het meest gelimiteerd. Met een WA scooterverzekering wordt alleen schade aan anderen vergoed als u een aanrijding heeft veroorzaakt. Dit is uiteraard om de andere partij te beschermen van hoge kosten voor een situatie waar ze niets aan kunnen doen. Een WA scooterverzekering is een goede optie als u een oudere scooter heeft met een lage dagwaarde.

2. Een WA beperkt casco verzekering

Wilt u toch wat meer zekerheid omdat uw scooter jonger is of omdat de dagwaarde nog hoog is? Dan kiest u voor de gulden middenweg en neemt u een WA beperkt casco scooterverzekering. Hiermee bent u verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade als gevolg van bijvoorbeeld diefstal, onweer, brand, storm, joyriding en een botsing met loslopende dieren. Alleen de schade aan uw eigen voertuig als gevolg van een ongeluk wordt niet vergoed.

3. Een allrisk verzekering

Heeft u een nieuwe scooter? Is deze scooter veel geld waard of laat u er meerdere mensen gebruik van maken? Dan kan een allrisk scooterverzekering de beste keuze zijn voor u. U bent met deze scooterverzekering eigenlijk voor elke situatie gedekt, zelfs voor schade aan uw eigen scooter na een aanrijding die u zelf heeft veroorzaakt. U betaalt hier uiteraard meer voor, maar u heeft wel de zekerheid dat u zich geen zorgen hoeft te maken als u schade oploopt of veroorzaakt.

Keuze 2: een aanvullende verzekering uitkiezen

Met de basisverzekering kiest u de algemene dekking uit voor uw scooterverzekering, maar daarna kunt u deze ook verder uitbreiden, mocht u dit willen. En dat doet u door voor een aanvullende verzekering te kiezen. Bij een scooterverzekering heeft u dan niet erg veel keuze, maar deze aanvullende verzekeringen zijn wel degelijk het overwegen waard.

  • Met een rechtsbijstandverzekering worden de kosten voor rechtshulp vergoed. Het kan voorkomen dat u er na een aanrijding niet uitkomt met de andere partij en dat u juridische hulp nodig hebt om tot een uitspraak te komen. De kosten daarvoor worden op deze manier gedekt.
  • Een ongevallenverzekering opzittenden is specifiek voor de bestuurder en de mogelijke passagier. Komt u in een ongeval terecht waardoor u langdurig letsel oploopt en/of hoge financiële kosten heeft, dan worden deze door de verzekering vergoed.

Keuze 3: het eigen risico

Bij het uitkiezen van een scooterverzekering heeft u niet altijd de keuze om uw eigen risico zelf in te vullen. Het is alleen wel zo dat verschillende verzekeraars verschillende regels hanteren. Bij de één is het eigen risico bijvoorbeeld standaard €125 terwijl dit bij de ander 10 procent is. Weer ander verzekeraars vragen om een hoger eigen risico als uw scooter gestolen is en deze had geen ART categorie 3 slot. Ook als u een ouder bent en uw kinderen rijden ook op de scooter is het eigen risico soms hoger. Lees dus de voorwaarden goed door voordat u een scooterverzekering afsluit en kies een verzekeraar uit waarbij u een eigen risico krijgt waarmee u zich comfortabel voelt.

Maak elk jaar een vergelijking

Nu u weet hoe u uw scooterverzekering wilt gaan invullen is het tijd om een vergelijking te maken. En als u dit elk jaar doet, dan weet u zeker dat u altijd de beste scooterverzekering afsluit en de beste prijs krijgt. Een vergelijking maakt u bij een vergelijkingssite. Of meerdere sites, want het is belangrijk dat u zeker weet dat alle verzekeraars worden bekeken. Een goede vergelijkingssite is onafhankelijk, gebruikt de juiste filters en behandelt dus de meeste verzekeraars. Wilt u zekerheid over de kwaliteit van de vergelijkingssite, dan kiest u een website met een keurmerk.

Stappenplan vergelijking maken

Het maken van een vergelijking is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat u er even goed voor gaat zitten. Zo vindt u de beste scooterverzekering voor uw situatie. We hebben een stappenplan voor u opgezet zodat uw vergelijking soepel verloopt.

1. Schrijf op welke dekking u nodig heeft, welke aanvullende verzekeringen u af wilt sluiten en welk eigen risico bij uw situatie past.

2. Ga op zoek naar twee of meer vergelijkingssites waarbij u de meeste, of het beste alle, verzekeraars kunt vergelijken, waarbij u de juiste filters voor uw scooterverzekering kunt invullen en die onafhankelijk zijn.

3. Vul de filters in en bekijk de resultaten. Vergelijk dan niet alleen op prijs, maar ook op de inhoud. Het eigen risicobedrag is dan handig en ook de mogelijke extra diensten die u krijgt, zoals hulp bij pech.

4. Denk goed na over wie er op de scooter gaat rijden en wat de invloed dan is op de prijs. Zorg ervoor dat eventuele andere familieleden ook probleemloos van de scooter gebruik kunnen maken.

5. Kies de scooterverzekering uit die het beste past bij u. De prijs is dan belangrijk, maar ook wat u ervoor terugkrijgt.

6. De vergelijkingssite helpt u bij het afsluiten van uw nieuwe scooterverzekering. Vaak bieden ze ook een overstapservice aan. U kunt nu weer een jaar onbezorgd met uw scooter op pad.

(Dag)aanbiedingen wel degelijk zo goedkoop?

We kennen de slogans inmiddels wel “Profiteer van 80% korting”, “Nu leegverkoop” en “Summersale tot 30% uitverkoop”. Binnekort start de winter sale weer en kunnen we ons weer opmaken voor de zomer aankopen. Nu het nog vriest kunnen we ons dat niet voorstellen, maar nog een paar weken en we kunnen er niet meer omheen. Elke modewinkel zal weer de meest fantastische kortingen geven! Maar zijn deze kortingen wel zo goed?

Uit meerdere onderzoeken is al gebleken dat veel winkels al rekening houden met de uitwerkoop periode en de prijs daarvoor dus kunstmatig hoog houden. Ook dagaanbiedingensites welke 80% korting geven, nemen over het algemeen een veel hogere prijs voor het product dan de marktwaarde is. De kortingen lijken daarom vaake een stuk hoger dan ze daadwerkelijk uitvallen.

Per definitie betekend het niet dat een korting slecht is, maar het maakt het allemaal wel wat rooskleuriger dan we soms moeten geloven. Denk bij iedere aankoop na of je het geld waar is en vergelijk de prijs met andere websites. Zo heb je een goede indicatie of het allemaal wel echt daadwerkelijk zo goedkoop is.